Wat is de examencommissie?

De Examencommissie secundair onderwijs biedt een alternatieve route voor mensen die een diploma secundair onderwijs willen behalen buiten de traditionele schoolomgeving. Dit is een ideale optie voor volwassenen die later in hun leven een getuigschrift of diploma willen behalen, tieners die in het buitenland wonen, of jongvolwassenen die kiezen voor afstandsonderwijs of flexibel onderwijs.

De Examencommissie, een entiteit beheerd door de Vlaamse Gemeenschap, functioneert niet als een onderwijsinstelling maar als een toetsorganisatie. Deze instantie biedt de mogelijkheid om zelfstandig digitale examens af te leggen in een gekozen studierichting, waaronder ASO, TSO, en BSO. Een examen afleggen kan het  hele jaar door, met uitzondering van specifieke vakantieperiodes. Zo kunnen kandidaten op een flexibele manier hun educatieve doelen bereiken, zonder gebonden te zijn aan een traditioneel schoolprogramma.

Kandidaten kunnen zich voor bepaalde studierichtingen laten inschrijven via het online kandidaten platform, waar ze ook hun examenplanning kunnen beheren. Voor elke studierichting zijn er specifieke voorbereiding materialen, bekend als vakfiches, die ondersteuning bieden bij de voorbereidingen naar de examens. Kandidaten mogen per vak maximaal drie keer herkansen, met een minimum vereiste van vier maanden tussen de examensessies. Na het behalen van een getuigschrift of diploma kunnen leerlingen eventueel doorgaan naar het hoger onderwijs.

Wat is middenjury?

De term "middenjury" verwijst naar de vroegere benaming van de huidige Examencommissie, een instelling binnen het Belgische onderwijssysteem. Hoewel de naam is veranderd, blijft de fundamentele rol van deze entiteit behouden. De Examencommissie, voorheen bekend als middenjury, biedt individuen de mogelijkheid om op een alternatieve manier een diploma middelbaar onderwijs te behalen. Deze route staat open voor iedereen die, om welke reden dan ook, niet via het reguliere schoolsysteem een diploma kan of wil verkrijgen. Het biedt een flexibele oplossing voor diegenen die hun onderwijstraject buiten het traditionele klaslokaal willen voortzetten.

Examencommissie biedt geen opleidingen aan

Hoewel de Examencommissie zelf geen directe opleidingen of cursussen aanbiedt, kunnen kandidaten zich voorbereiden met behulp van beschikbare studiematerialen en proefexamens. Voor wie op zoek is naar een meer gestructureerde voorbereiding, biedt LEAH – Learning At Home, een initiatief van alle centra voor volwassenenonderwijs van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, online cursussen die speciaal zijn ontworpen om kandidaten klaar te maken voor deze examens. LEAH biedt een breed scala aan online cursussen die helpen bij het behalen van een diploma via de Examencommissie.

Voor meer informatie over de specifieke examenprocedures, de vereisten voor elke studierichting, en de beschikbare hulpmiddelen om je voor te bereiden op de examens ga je naar de website van de Examencommissie.