Veel gestelde vragen

 • Bij de cursussen ‘op eigen tempo’ (=asynchroon onderwijs) werk je aan je cursus wanneer je wilt en waar je wilt. Uiteraard word je wel begeleid door een persoonlijke coach bij wie je terecht kan voor al je vragen over de cursus.
   
 • Bij de cursussen die doorgaan ‘op vaste momenten’ (=synchroon onderwijs) heb je een vast online lesmoment. Dan kan dagelijks, wekelijks, tweewekelijks… zijn afhankelijk van de intensiteit van de cursus.

Bij LEAH vind je enkel erkende cursussen en opleidingen. Je kan verschillende soorten studiebewijzen behalen:

 • Voor elke module waarvoor je slaagt, ontvang je een deelcertificaat
   
 • Als je geslaagd bent voor een volledige opleiding ontvang je een certificaat
   
 • Je kan in het secundair volwassenenonderwijs ook je diploma secundair onderwijs behalen en dit op twee manieren:
  • Als je slaagt voor één van de opleidingen uit het studiegebied algemene vorming (het vroegere tweedekansonderwijs)
    
  • Als je slaagt voor de opleiding Aanvullende algemene vorming in combinatie met een diplomagerichte beroepsopleiding.

De leeftijd waarop je kan starten in het volwassenenonderwijs, hangt af van de gekozen opleiding of cursus.

 • In principe kan je een cursus volgen in het volwassenenonderwijs vanaf de leeftijd van 16 jaar of 15 jaar als je minstens 2 jaar secundair onderwijs hebt gevolgd.
   
 • Voor het studiegebied algemene vorming (diploma secundair) geldt een leeftijdsgrens van 18 jaar. Voor een opleiding die start in september (of later) mag je ook inschrijven als je ten laatste op 31 december van dat jaar 18 jaar wordt.

Als je de nodige attesten kan voorleggen, dan kan je genieten van een gedeeltelijke of volledige vrijstelling van je inschrijvingsgeld. Meer info over vrijstellingen van inschrijvingsgeld vind je op de website van het Vlaamse Onderwijs.

Volg je een opleiding of cursus gevonden via LEAH, dan kan je -indien je hiervoor in aanmerking komt- opleidingsverlof aanvragen.

Ga na op deze website of je recht hebt op opleidingsverlof.

Op LEAH vind je door de overheid erkende opleidingen. Heb je recht op opleidingscheques, dan kan je hiermee je opleiding bekostigen. Voor meer info verwijzen we naar de website van de Vlaamse overheid.

Online cursussen kan je volgen overal ter wereld!

 • Ofwel kies je voor een cursus die je volgt op eigen tempo, dan studeer je waar je wilt en wanneer je wilt.
   
 • Ofwel kies je een cursus die doorgaat op vaste momenten, in dit geval sluit je online aan op een vooraf afgesproken moment. Afhankelijk van de gekozen cursus kan dit wekelijks, tweewekelijks, maandelijks of via nog een ander ritme zijn.

Het is mogelijk om via het volwassenenonderwijs je volwaardig diploma secundair te behalen in afstandsonderwijs. Een diploma secundair onderwijs is de optelsom van 2 opleidingen:

 • Aanvullende algemene vorming (AAV, een algemene opleiding die iedereen moet volgen) 
 • Een diplomaopleiding van je keuze.  

Je contacteert best rechtstreeks het opleidingscentrum het dichtst bij jou in de buurt. Zij kunnen direct bekijken hoe ze een traject volledig op jouw maat kunnen uitstippelen. Er zijn verschillende centra voor volwassenenonderwijs waar je terecht kan voor online diplomagerichte opleidingen:

Het is de bedoeling dat je de cursus afwerkt binnen de periode zoals vermeld staat bij een opleiding. Tijdens deze periode word je ook begeleid door een persoonlijke coach.

De toegang tot het leerplatform waar de cursus op staat, vervalt zekere tijd na afloop van de cursus. Bij sommige cursussen is het mogelijk om het cursusmateriaal te downloaden of af te drukken.

Bij elke cursus vind je een knop ‘Info en inschrijven’. Dan kom je op de website terecht van het opleidingscentrum dat deze cursus aanbiedt. Op deze website kan je je ook informeren over niveautesten.
test

Toch geen antwoord gevonden op je vraag?

Stel je vraag via ons contactformulier of mail ons rechtstreeks via info@leah.be.